Bullet Journal – Vágjunk bele!

Leírom az alapokat, amik az eredeti módszerben benne vannak. Ettől eltérni LEHET, sőt. Kísérletezz nyugodtan, hogy neked mi válik be, és alakítsd ki saját igényeid szerint a bujodat. Szóval. Kezünkben az üres notesz és a toll.

Mi az a Bullet Journal? Mit kell tudnom, mielőtt belekezdek? Olvasd el az előző bejegyzésekben.

Tartalomjegyzék 

Az első három oldal tetejére írd fel, hogy Tartalomjegyzék vagy Index.

index

Lapok sorszámozása

Több olyan pontozott notesz létezik, aminek nincsenek beszámozva az oldalai. Az enyém is ilyen. Az oldalszámnak fontos szerepe lesz ahhoz, hogy a tartalomjegyzékbe felvezesd, hogy pl. a 23. oldalra írtad fel a születésnapokat. Első alkalommal elég lesz 10-20 oldalt beszámozni.

Future log

A jövőd naplózása. Hű, de furán hangzik. Lényegében arról van szó, hogy felírod az elkövetkezendő hónapokat, és a naphoz kötött eseményeket, amiket már tudsz előre. Nyugi, nem kell lekörmölnöd 12 hónapot, ha egyszerre soknak tűnik. Én szeptemberben kezdtem a bujot, és csak decemberig írtam meg a Future logot. Gondoltam, hogy annyi mindent fogok beleírni, hogy az újévet már egy új bujoban kezdem. Bejött 😉 A 2. oldalra viszont készítettem egy 2018-as naptárat is.

futurelog_2018

Leginkább az ünnepeket és születésnapokat írtam fel. Október közepén több időpontot fixáltam le, viszont a novemberi havi naptáram még nem volt kész, ezért ide írtam az eseményt, nehogy elfelejtsem.

Az elrendezés függ attól is, hogy mennyi esemény van az életedben. Van, aki inkább vízszintesen választja el a hónapokat, és 2-3 hónap kerül egy oldalra. Ez mind tőled függ.
Ha kész vagy, írd fel a Tartalomjegyzékbe, hogy 1. oldal Future log

Monthly log – Havi napló

Az eredeti verzió nagyon egyszerű. Lapozz a következő dupla, üres oldalra. Bal oldalra írd fel a lap tetejére a hónapot, majd sorban a hónap napjait, mellé pedig, hogy milyen napra esik. Ez lesz a havi naptárad. A jobb oldalra írd fel, hogy Feladatok. Értelemszerűen a napok mellé írd az eseményeket, a feladatokhoz pedig a havi teendők listáját, célokat.

Nekem elég puritán volt ez a verzió, illetve nincs is annyi teendőm, amit egy oldalon keresztül szeretnék jegyzetelni, ezért másképp oldottam meg a Monthly logot.

Ahogy látjátok, különböznek a Monthly logok. Pont ezt szeretem a Bullet Journalban, hogy folyamatosan az elképzeléseim szerint változtathatom a kinézetét. Így időről időre kipróbálok új dolgokat, és tovább fejlesztem azt a módszert, amelyik bevált.

Próbáld ki Te is, amelyik tetszik. Ha új ötleteket keresel, inspirálódj az Instagramon vagy a Pinteresten.

Weekly spread – Heti összesítő

A Bullet Journal használók vezették be ezt a fogalmat, ugyanis az eredeti leírásban a Weekly spread nem szerepelt.

Minden hétvégén készítek egy kivonatot a következő heti teendőkből, eseményekből. Hasznosnak találom, hogy egy oldalon látom a teljes hetet.

Mindhárom hétnél a bal oldalra kerültek a naphoz vagy dátumhoz kötött események, feladatok. A bal oldali oszlopba írtam az eseményeket, azaz amihez pontos időpontom volt. Ezt az ötletet Boho Berrynél láttam. A jobb oldali oszlopba kerül az adott napra elintézendő legfontosabb feladatot, pl ‘gázszámla befizetés’, ‘postára csomagért’.

A jobb oldali lapon egy általános összesítőt készítettem. Egy-két dologban eltér a 3 weekly spread egymástól, de az alap koncepció ugyanaz.

Készítettem külön szövegdobozokat a munkahelyi (business) és otthoni (personal) terveknek pl. ‘Körmöst felhívni’, ‘villanyóra leolvasás’, ‘macskakaját rendelni’.
A menünek (menu) elég nagy doboz készült, bár csak 2-3 naponta főzök. Minden hétvégén a bevásárlás előtt megtervezzük, hogy mit ennénk a következő héten. Beírom ebbe a szekcióba, és hét közben kiválasztjuk a listáról, mikor melyiket készítsük el.
Közeljövő (Future): általában a következő heti események, teendők kerülnek fel ide, amiket akkor tudtam meg.
Jegyzetek (Notes): kerül ide bevásárlólista, egyéb feljegyzés. Sokszor jól jött ez a külön hely.
Naptár: Egy mini havi naptárt biggyesztek mindig az oldalra. Szem előtt van, könnyű vele tervezni, megúszom vele a lapozgatást a monthly loghoz.

Daily log – Napi napló

Egy ilyet már akaratlanul is bemutattam az előző bejegyzés végén. Felírod a dátumot, és elkezded írni a napi teendőket, eseményeket a korábban leírt módszereket követve (Rapid logging).

Az elmúlt két hétben az időmenedzseléssel kísérletezek, ezért új formában használom a daily logot.

Próbáld ki, neked mi válik be. Voltak olyan heteim, amikor nem írtam külön daily logot, hanem belecsempésztem a heti összesítőbe a napokat is.

A következő bejegyzésben megmutatom, mire használhatod még a Bullet Journalt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s